مضرات استفاده از ظروف پلاستیکی
طی سالهای گذشته، پلاستیک به دلیل مزایای زیادی که داشت، بسیار استفاده می شد. پلاستیک عایق حرارتی و الکتریکی مناسب و در عین حال سبک و نشکن است، در برابر حلالهای شیمیایی مقاوم است، قابلیت رنگ پذیری دارد و قارچ یا کپک هم نمیزند. این در حالی است که مواد موجود در ظروف پلاستیکی خطرات بالقوهای برای سلامت دارد مصرف ظروف پلاستیکی می تواند باعث ابتلا به بیماری های مختلفی مانند: بی خوابی، خستگی و حتی سرطان شود.
تاثیر پلاستیک بر سلامت بیسفنول، ماده سمی است که موجب بسیاری از ناهنجاریهای غیرقابل جبران در بدن میشود که بعضی از آنها عبارتند از: بلوغ زودرس در دختران جوان به وجود آمدن رفتارها و خلق و خوی جنس مخالف در شخص تغییر عملکرد هورمونها و کاهش ترشح هورمون تستوسترون بزرگ شدن غده پروستات در مردان تغییر فعالیت سیستم ایمنی بدن تغییرات خلق و خو و بد اخلاق شدن فرد
ماده شیمیایی بیسفنول با بروز چاقی و دیابت در ارتباط است. مقادیر کمی از این ماده ممکن است در بدن واکنش ایجاد کرده و بر هورمون ها تاثیر منفی بگذارد. این ماده باعث افزایش میانگین میزان چربی ها و تولید هورمون انسولین میشود که مسئول کنترل سطح قند در خون در بدن است. اگر میزان این هورمون افزایش یابد، بدن در مقابل تاثیرات آن مقاوم میشود که این امر باعث افزایش وزن و دیابت نوع دوم میشود ماده بیسفنول بر لوزالمعده که تولید کننده انسولین است، تاثیرات منفی میگذارد.
یسفنول به عنوان مختل کننده کار غدد درون ریز نیز شناخته شده است که سبب ایجاد اختلال در کار بیضهها، رشد مغزی، غدد سینه ای و تخمدان میشد و همچنین بر بافت دستگاه گوارش تاثیر منفی می گذارد استفاده از این ظروف باعث ایجاد عوارضی همچون: بی خوابی و بی حوصلگی شده و در نهایت با مصرف طولانی مدت این ظروف، بعضی ترکیبات پرخطر آن همچون مونومر، وارد مواد غذایی شده و منجر به سرطان می شود.
زمان ماندگاری غذا در ظروف پلاستیکی مهم است مضرات استفاده از ظروف پلاستیکی با افزایش زمان ماندن غذا در این ظروف بیشتر شده و اسیدهای مضری وارد غذا می شود. ظروف پلاستیکی از هر نوعی که باشد (از فومی گرفته تا براق و سفید) دارای ترکیباتی است که مضر بوده و در اثر گرمای غذا و تماس با چربی و اسید، مواد تشکیل دهنده اش جدا شده و داخل موادغذایی می شود.
ظروف پلاستیکی، در صورت تماس با مایعات و مواد غذایی بالای ۴۰ درجه، مادهای شیمیایی به نام استایرن از خود خارج میکنند که موجب تلخی غذا شده و بیش از ۷۷ نوع بیماری سرطانزا را به همراه دارد. استفاده از ظروف پلاستیکی به دو دلیل منع می شود: وابستگی به ترکیبات نفتی از نظر اقتصادی و دور شدن از مصرف مواد طبیعی. عدم تجزیه این ظروف در طبیعت که به هر حال بعد از ۲۰۰ تا ۵۰۰ سال مجددا وارد آب یا خاک شده و دوباره به سیکل مواد غذایی برگشته و اثرات منفی بر سلامت مواد غذایی می گذارد بنابراین تولید و استفاده این ظروف هم برای سلامتی انسان و هم برای سلامت محیط زیست مضرات جبران ناپذیری دارد.