حشرات گزنده مهمانهای ناخوانده فصل گرما
تقریبا همه یک بار هم که شده با نیش حشرات گزیده شده و درد آن را تجربه کردهایم گرچه شمار حشرات گزنده در اطراف ما زیادند ولی همیشه متهم ردیف اول پشهها هستند و این اتهام همواره گریبانگیر آنها میشود. نیش برخی از حشرات فقط قرمزی پوست و التهاب دارد ولی برخی دیگر در صورتی که اقدام فوری صورت نگیرد میتواند باعث ایجاد بیماریهای شدید و حتی مرگ شود
حشرات گزنده از خون انسان و حیوانات دیگر تغذیه میکنند و از طرفی با مکیدن خون قادرند برخی بیماریهای واگیردار را از فردی به فرد دیگر انتقال دهند در واقع حشرات گزنده زمانی انسان را نیش میزنند که طبق یک مکانیسم طبیعی قصد دفاع از خود یا قصد تغذیه از خون را دارند. برخی حشرات در زمان گزش، اسید فورمیک به بدن تزریق میکنند که باعث التهاب فوری پوست شده و اغلب موجب قرمزی و تورم در ناحیه گزیده شده میشود واکنش نسبت به گزش حشرات معمولا تا چند روز باقی میماند. ولی در برخی مواقع این اثرات تا ۲ سال هم بر جای مانده و ممکن است گاهی با زخمهای سرطانی بدخیم اشتباه شود.
با حشرات گزنده بیشتر آشنا شوید :عنکبوت ها این موجودات به ظاهر ترسناک تنها زمانی که احساس خطر کنند انسان را نیش میزنند. ولی فقط گونههای کمی از عنکبوتها هستند که نیشهای خطرناک دارند و در بیشتر مواقع به دنبال گزش عنکبوت آسیب چندانی وارد نشده و نیاز به اقدام فوری نیست. عنکبوت بیوه سیاه و عنکبوت قهوهای دو گونه خطرناک عنکبوتها هستند که نیش آنها میتواند کشنده باشد. عنکبوت سیاه در محیطهای گرم و خشک بویژه زیرزمینها، اتاقهای زیر شیروانی یا زیر سینکهای ظرفشویی یافت میشوند. نیش این حشره مشکلاتی همچون آنفلوآنزا ایجاد کرده و نیازمند اقدام اورژانسی است. سم این عنکبوت بسیار سمی و وابسته به نوروتوکسینهاست که احساس گرگرفتگی و سرما، سردردهای شدید، دردها و اسپاسمهای شدید عضلانی، نبود حفظ تعادل، دشواری در تنفس، انقباض و تب بالا ایجاد میکند. کودکان بیشتر در معرض خطر هستند. موثرترین روش تا قبل از رساندن به مرکز درمانی شست و شوی محل با آب و صابون و بالا نگه داشتن عضو از سطح قلب جهت کاهش خونرسانی به عضو تا رساندن به مرکز درمانی است.
:پشه ها پشهها همیشه جزو خطرناکترین حشرات گزنده در سراسر جهان و بیشترین عامل انتقال بیماریهای کشنده و واگیردار بوده و عامل مرگ سالانه میلیونها نفر در جهان محسوب میشوند. آزاردهندهترین مشکلی که پشهها دارند، بیخوابیهای شبانهای است که با صدای آزاردهنده خود برای انسان ایجاد میکنند. شهها با استفاده از خرطومی که دارند خون طعمه خود را میمکند، اما تغذیه از خون انسان یا جانوران، اولین غذاهای آنها نیست بلکه غذای اصلی آنها از شهد گیاهان بوده و به مکیدن خون به عنوان یک ماده مغذی اضافی مانند پروتئین و آهن بخصوص برای تولید مثل نیاز دارند. آنها معمولا با نزدیک شدن غروب و شب فعالترشده و بیشتر به سمت طعمههای خود نزدیک میشوند
:مالاریا این بیماری مستقیما از پشه به انسان منتقلشده و در سراسر جهان بویژه مناطق مرکزی و جنوبی آمریکا، آفریقا، آسیا، شرق اروپا و جنوب اقیانوس آرام یافت میشود. علائم این بیماری در یک فرد نسبت به فرد دیگر متغیر است و شامل تب، درد بدن، کما و مرگ است. تب زرد: این بیماری بیشتر در آمریکای جنوبی و آفریقا یافت میشود و از طریق پشه از فردی به فرد دیگر قابل انتقال است.
:زنبور نیش زنبورها بسته به این که شما به سم نیش حساسیت دارید یا نه، تنها میتواند دردناک بوده یا باعث مرگ شود. بهترین کار برای کاهش واکنش نسبت به سم نیش زنبور خارج کردن هر چه سریعتر نیش زنبور از محل گزش است. در صورت وجود حساسیت به نیش زنبور، فرد گزیده شده احتمالا دچار شوک آنافیلاکسی شده و جانش در معرض خطر قرار میگیرد. این حالت بیشتر در افرادی که سیستم ایمنی بسیار حساسی نسبت به سم دارند، اتفاق میافتد و در صورت گزیده شدن، شدیدا به سم واکنش نشان داده و این واکنش ممکن است در کل بدن ایجاد شود بیشتر مرگهایی که بر اثر گزش حشرات اتفاق میافتد در یک ساعت ابتدایی گزش رخ میدهد.
- :رتیل رتیلها از عنکبوتها بزرگتر بوده و موجوداتی پرمو هستند. این حشرات روی طعمه خود پریده و نیش خود را در بدن طعمه وارد میکنند. آنها سمی هستند ولی تا زمانی که به سم آن حساسیت نداشته باشید باعث مرگ شما نخواهد شد. نیش رتیل علائمی مشابه با نیش زنبور دارد مانند قرمزی و گرما در ناحیه گزش ولی چنانچه به سم این حیوان حساس باشید ممکن است با علائمی چون دشواری در تنفس، واکنش قلبی، پلکهای پف کرده، خارش، افت فشار خون، نبض پرسرعت، تحریک پوستی، تورم عضو گزیده شده، تورم لبها و گلو مواجه شوید. این علائم به فوریتهای اورژانسی نیاز داشته و در صورت درمان نشدن فرد ممکن است جان خود را از دست بدهد. در اقدامات اولیه بهتر است عضو گزیده شده را با آب و صابون شسته و هر ۱۰ دقیقه کمپرس یخ را روی موضع قرار دهید و سپس ۱۰ دقیقه آن را بردارید و آن را تکرار کنید. در صورت افت فشار خون، مدت زمان کمپرس یخ را کاهش دهید تا پوست فرد آسیب نبیند.